Pogled na Vršački breg

Evo još jedne isprobane ideje za izlet. Verovatno jedne od najboljih. Juče smo isprobali i ispalo je fenomenalno, tajming je bio idealan, vreme je poslužilo uprkos „pretnjama“ meteorologa, a i „vodič“ je bio na nivou.

Kuća u Vršcu

Krenuli smo iz BG oko 10, na glavnom gradskom jezeru u Beloj Crkvi smo bili oko 12. Išli smo putem preko Pančeva i Kovina, koji je jako lep i prolazi kroz brojna zanimljiva vojvođanska sela i Deliblatsku peščaru. Naravno, budući da je leto, sa svih strana smo bili okruženi plantažama koje su se žutele od suncokreta.

Polje suncokreta na putu za Vršac

U Beloj Crkvi i okolini ima 7 jezera koja su nastala vađenjem šljunka, sa veoma čistom i bistrom vodom. Pored glavnog jezera se nalazi malo vikend naselje, kamp i restorani i kafići. Okolina je uređena, parking je dostupan sa cele jedne strane jezera, ali ume da bude nedovoljan pogotovo vikendom kada nagrnu turisti, pogotovo iz Beograda, Vršca, Smedereva i Pančeva.

Glavno jezero - Bela Crkva

Na jezeru smo se kupali i zezali negde do 5, zatim smo seli u lokalnu pljeskaru i ručali. Pored roštilja u ponudi je bo i pasulj, mućkalica i slično.

Upozorenje: za razliku od „ljutih“ gurmanskih pljeskavica u većim gradovima, ovde je zaista ljuta, sa „ugrađenom“ svežom ljutom papričicom. Ko ne voli ljuto a voli gurmansku, može da traži i neljutu gurmansku.

Posle ručka smo se pokupili i prošetali s druge strane jezera (jezero je prilično malo, staza koja ga obilazi ima negde oko 1 km), a zatim krenuli put Vršca, koji je na nekih 30tak km od Bele Crkve.

Centralni trg u Vršcu i brdo u pozadini

U Vršcu smo prošetali do katedrale, koja je po mom mišljenju najlepša u Srbiji, a zatim po prelepoj pešačkoj zoni u centru grada. Kako je bila nedelja, sve je bilo zatvoreno, ali to nas nije omelo da napravimo foto-sesiju centra Vršca koju možete videti ovde. Nakon šetnje smo seli u jedan od kafića na trgu, popili po piće i krenuli polako ka Beogradu.

Vršačka katedrala, spreda

Možda bi ovaj fenomenalan izlet bio još bolji da smo imali vremena da se popnemo i do vršačke kule ili hotela Vila Breg odakle se pruža spektakularan pogled na Vršac i dobar deo Južnog Banata, mada je verovatno bolje to ostaviti za odvojen izlet.


Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.