Ova dva jezera nalaze se u srcu Šumadije, južno od Mladenovca, prvo u pravcu jugozapada, a drugo u pravcu jugoistoka. Oba jezera su duga oko 1km a široka nekih 200 metara.

Markovačko jezero

Nalazi se na 2-3 km od periferije Mladenovca, a nekih 6 od samog centra, blizu račvanja puteva za Aranđelovac i Kragujevac. Pored Markovačkog jezera nalaze se sela Markovac i Crkvine.

Izgradnjom brane na rečici Košarnoj, 1969. godine stvorena je skoro 1,5 km duga i do 500 m široko i oko 10 m duboko Markovačko jezero. Na Markovačko jezero dolaze ponajviše mladenovčani, beograđani, ali i ribolovci iz Topole, Smederevske Palanke, Kragujevca i drugih mesta severnog dela Šumadije.

Markovačko jezero nastanjuju šaran, amur, som, smuđ, štuka, tolstolobik, babuška, bodorka, deverika, kaugler, sunčica, bandar, zlatni karaš. Stanovnici priobalja su divlje patke, veliki gnjurac, bela i siva čaplja, crna lisa.. a okolnih šuma – zec, fazan, prepelice..

Na Markovačkm jezeru planirana je gradnja centara za skijanja na vodi. Njegovu izgradnja finansiraće se iz budžeta grada, opštine Mladenovac i Saveza za skijanje na vodi. Takođe, budući kamp na Markovačkom jezeru omogućiće deci iz velikog dela Srbije da se bave skijanjem na vodi i vode zdraviji život.

Pogled na Markovačko jezero
by Dj Djole, Panoramio

Rabrovačko jezero

U selu Rabrovcu, 15 kilometara od Mladenovca, nalazi se poribljeno Rabrovačko jezero. Ovo jezero nalazi se 12 kilometara od Mladenovca na regionalnom putu Mladenovac – Smederevska palanka. Pravi je raj za ribolovce jer je puno raznovrsnih riba.

Rabrovačko jezero
by nikola_djuric, Panoramio

Rabrovačko jezeroFoto: Beogradski Izlet

Izvori: Panoramio, Beogradski izlet, Moj Mladenovac @ Blogspot, Rabrovac @ Blogspot

Eduard Jovanovic

Dizajner, web developer i ilustrator. Zaljubljenik u prirodu i putovanja. Osnivač reSabi Media grupe.